Kolay Fatura Kesmek İçin 6 İp Ucu

Kolay Fatura Kesmek İçin 6 İp Ucu

Küçük ve orta ölçekli işletmeler stoktan teklife tekliften siparişe siparişten irsaliye ve faturaya kadar olan tüm süreçleri takip etmek zorundadır. Fatura kesme ise bu sürecin en son halkası olmasına rağmen en önemli ve en zorlu olan kısmıdır. Daha önceden işletmeler genel olarak Excel’de veya Word’de kayıt tutarak vergi oranını hesaplama, gelir-gider hesaplamasını yapıyorlardı. Evobulut sayesinde artık word ve excelden takip etmeye gerek kalmadan daha pratik bir şekilde bu süreçleri kontrol edebilecekler ve faturalarını kesebilecekler. Bu yazımızda e-fatura kesmek için faydalı olacak ip uçlarına değinmek istedik.

1. E-faturaya Geçin

Fatura kesme işlemini kolaylaştırabilmek adına ilk yapmanız gereken işlem e-faturaya geçmektir. E-Fatura, fatura kesmenin en kullanışlı ve kolay yoludur. Zaman kaybından kurtulur ve hata yapma riskini en aza indirmiş olursunuz.


2. Dile Dikkat Edin

Faturalarınız kanunlar gereği Türkçe kesmeniz gerekmektedir ancak yabancı müşterileriniz varsa açıklama kısmına İngilizce kısa bir özet ekleyebilirsiniz.


3. Seri Numarasına Dikkat Edin

Kağıt faturada olduğu gibi e-faturada da bir defa kullanılan belge seri numarası tekrar kullanılamaz. Program içerisinde belge seri numarası otomatik olarak ilerler. 


4. Bilgileri Kontrol Edin

Fatura kesilecek kişinin bilgilerinin doğru olduğundan emin olunmalıdır aksi takdirde faturayı başka birine kesmiş olursunuz.


5. E-Fatura Senaryosuna Dikkat Edin

E-fatura sisteminde iki tip fatura senaryosu bulunmaktadır. İlki Temel Fatura ikicisi ise Ticari Fatura olarak yer almaktadır. Temel fatura red, kabul seçeneği yoktur bu nedenle daha çok hizmet faturalarında kullanılan bir fatura türüdür. Ticari faturada red, kabul seçeneği olduğu için ürün alım satımlarında bu fatura türü daha uygun olacaktır. Ticari faturanın onaylanma süresi 8 gündür. Türk Ticaret Kanunu’na göre 8 gün içerisinde red verilmeyen faturalar onaylanmış sayılır.


6. Vergilere Dikkat Edin

Stok ve hizmet tanımlamalarınızı yaparken Ötv, Öiv oranlarına, faturayı oluştururken ise KDV ve Tevkifat vergi oranlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Müşterilerimizin Değerli Yorumları